Flipperkast ''Robot '' van Zaccaria

Ik heb kortgeleden een Zaccaria Robot uit 1985 aangeschaft om deze in mijn schaarse tijd weer netjes in orde te maken.
 
Flipperkasten van Zaccaria hebben toch iets speciaals voor mij. Ze hebben toch een eigen "gezicht" en wijken toch wel af van de grote Amerikaanse concurrenten uit die tijd zoals Bally ,Williams en Gottlieb.
Vooral de felle en afwijkende kleuren van cabinet en speelveld springen in het oog. En de speelveldopbouw is zeker ook afwijkend ten opzichte van de andere merken. Ook de ''game time bonus'' waarbij je met een extra bal aan het eind van het spel binnen een bepaalde tijd nog extra punten kon verdienen waren uniek in die tijd.
Maar bovenal is de kwaliteit van deze fabrikant goed te noemen en dan vooral de speelvelden ,deze waren voorzien van een zeer slijtvaste coating zodat slijtageplekken zoals nu bij vele andere merken kasten op leeftijd nauwelijks voorkomen.
Bijzonder bij de 2e generatie elektronische kasten geproduceerd tussen 1982 en 1987 zijn de 3D kopruiten (met reliefplaat achter de ruit)met bij sommige modellen een neonbuis achter de kopruit en vaak mechanische animatie (bewegende voorwerpen).
De Robot-flipperkast heeft een gekleurde TL-buis in de kop die de naam ROBOT mooi verlicht. 
Qua spel is dit een erg leuke flipperkast van Zaccaria ,naar mijn mening 1 van de betere van de generation-2. Er zijn in totaal 17 verschillende modellen uitgebracht tussen 1982 en 1987.
Met oa 3 popbumpers , 5 droptargets ,de robotbridge en de 5 unieke robottargets die uit het speelveld omhoog komen is er genoeg aktie. De kast heeft dan ook een hoge waardering (cijfer 8.0) op de IPDB (International pinball database).
 
 
Inmiddels ben ik begonnen met de aanpak van de problemen. Om te beginnen eerst de techniek nalopen. 
Enkele molex konnektoren van de voedingsprint moeten worden vervangen, nieuwe memory-accu plaatsen en binnenkort een nieuwe originele Zaccaria-flipper monteren. Flipperspoel is reeds vervangen.
 
Hier enkele foto's van het schoongemaakte speelveld. Gewaxt, nieuwe rubbers en alle metaal- en chroomdelen gepoetst. Ook de 5 robottargets werken inmiddels weer perfekt. Het speelveld is nog in een uitmuntende staat maar dit is zoals eerder gemeld geen uitzondering bij Zaccaria ,deze zijn voor die tijd zeer slijtvast.
 
De Zaccaria Robot is inmiddels verkocht aan een verzamelaar in Duitsland.